Sałatka z buraków, jogurtu i orzechów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2839
Składniki:
- 150 ml jogurtu greckiego
- 15 g łuskanych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 4 czerwone buraczki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować ze skórą do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Następnie oprószyć je kardamonem, rozmarynem, solą i pieprzem. Całość zalać jogurtem greckim i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do salaterki, posypać łuskanymi orzechami włoskimi oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)