Napoleonka
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5266
Składniki:
- 1 paczka krakersów lub 2 paczki herbatników
- 1 masło roślinne
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 budynie (śmietankowe lub waniliowe)
- 2 cukry waniliowe
- 1 żółtko
- 1 litr mleka
Opis przygotowania:
Z jednego litra mleka odlać półtora szklanki i po wsypaniu do niego mąki, budyniu i żółtka rozmieszać. Do pozostałego mleka dodać masło roślinne, cukier, cukry waniliowe i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i gotować do powstania jednolitej masy, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gotowa - w foremce ułożyć krakersy lub herbatniki, wylać na nie masę i przykryć wierzch krakersami. Dodawać posypane cukrem pudrem lub w polewie czekoladowej.
Komentarze (3)
Bardzo dobre i szybkie w wykonaniu
wygląda na dobre muszę je zrobic i napiszę
tylko co ma wspólnego zdjęcie z przepisem ??