Esqueixada

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1946
Esqueixada
fot. jasuca / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego dorsza
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 suszone pomidory
  • 2 dymki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej dymki dodać pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz suszone pomidory, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wędzonego dorsza połamać na drobne kawałki i dodać do składników. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni, wrzucić tartą skórkę pomarańczową oraz cytrynową i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Wlać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dobrze wymieszać i dusić przez 1,5 minuty. Uduszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Całość zalać pozostałą oliwą i odstawić na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu podawać do spożycia.

Komentarze (0)