Naleśniki z cukinii

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1092
Naleśniki z cukinii
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • 300 g pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • 2 młode zielone cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinie zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach i odsączyć ją ręcznie z nadmiaru wody. Czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę.

Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym przesypać do kolejnej miski, wlać do tego mleko, wbić jajko, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Dodać do tego startą wcześniej cukinię i dobrze wymieszać.

Następnie rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i przelać na nią chochelką ciasto z cukinią. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów