Smażone kwiaty cukinii z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 553
Smażone kwiaty cukinii z warzywami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 8 kwiatów z cukinii
  • 6 łyżek oleju
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz kwiaty z cukinii umyć i odsączyć z wody. Pomidory oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Bakłażana pokroić drobno. Pokrojone warzywa przełożyć razem na 3 łyżki rozgrzanego mocno oleju na patelni, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z patelni i napełnić nimi kwiaty cukinii. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i smażyć na nim napełnione warzywami kwiaty na średnim ogniu do chwili, aż kwiaty zaczną się kurczyć. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów