Miks ryżowy z pieczarkami i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1490
Miks ryżowy z pieczarkami i parmezanem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól
  • pieprz
  • Miks:
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion chia (szałwii hiszpańskiej)

Opis przygotowania:

Szpinak oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować miks: ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego i jeszcze gorącego ryżu wlać oliwę z oliwek, wsypać mielone nasiona chia, sezam, całość dobrze ubić tłuczkiem i przełożyć na talerz.

Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować świeżym szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów