Zupa miks z czerwonej kapusty i ciecierzycy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1118
Zupa miks z czerwonej kapusty i ciecierzycy
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 bagietka
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Czerwoną kapustę umyć, odsączyć z wody i pokroić ją w cienkie paski. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu przelać ją razem z wodą, w której się moczyła do rondla, dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony w cienkie plastry czosnek oraz pokrojoną wcześniej czerwoną kapustę. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Po ugotowaniu wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować na jednolitą masę, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę podawać z pokrojoną bagietką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów