Krem z kurek z grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 678
Składniki:
- 600 g świeżych kurek
- 200 g grzanek czosnkowych
- 100 ml śmietany 18%
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- pieprz kolorowy mielony
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz kurki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łodygę selera pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew, oczyszczone dobrze kurki i łodygę selera. Warzywa z grzybami wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Wlać do tego 1,5 l wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość gotować do miękkości warzyw. Wtedy odebrać z tego parę kurek do dekoracji zupy, a do reszty wlać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem kolorowym, zagotować, a potem zmiksować na jednolitą masę. Przelać ją do kubków, po czym udekorować pozostawionymi gotowanymi kurkami, kolorowym pieprzem oraz natką zielonej pietruszki. Wierzch posypać grzankami.
Komentarze (0)