Krem z ciecierzycy z krewetkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1114
Krem z ciecierzycy z krewetkami
fot. fotografiche / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 4 duże, mrożone krewetki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżej portulaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 miseczki waflowe
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Portulakę umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko solonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie przełożyć ją do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do ciecierzycy w mikserze, po czym razem zmiksować jednolitą masę. Doprawić ją do smaku, solą, pieprzem i mielonym kminem rzymskim, dobrze wymieszać i przełożyć do miseczek waflowych. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć szczyptą soli i smażyć je do miękkości, na średnim ogniu na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązkami świeżej portulaki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów