Kotlety z ciecierzycy i botwiny

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 662
Kotlety z ciecierzycy i botwiny
fot. twenty20photos (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 2 pęczki botwiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Duże liście botwiny umyć, odsączyć z wody i przełożyć na talerz. Ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą. Przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Po odcedzeniu przesypać ją do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek, wsypać mielone nasiona kolendry, sól, pieprz, mieloną paprykę chili i razem zmiksować na jednolitą masę. Dodać do tego pokrojoną drobno pozostałą botwinę, wlać olej wymieszać. Następnie uformować z tego ręcznie małe kotlety i smażyć je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 2,5 minuty z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na liście botwiny na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów