Furofuki rzodkiew

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1340
Furofuki rzodkiew
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 białe rzepy
  • 2 suszone płaty wodorostów kombu
  • 2 łyżki bulionu Dashi
  • 1 l wody
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • Sos:
  • 50 ml wina ryżowego
  • 2 łyżki przyprawi mirin
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki białego miso

Opis przygotowania:

Rzepę białą umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, po czym przekroić na połówki i wydrążyć łyżeczką środki. Wodorosty suszone sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć je na spód rondla. Na wodorosty nałożyć przygotowaną wcześniej rzepę, po czym całość zalać lekko osoloną wodą, bulionem dashi i gotować do miękkości rzepy (przez około 45 minut na średnim ogniu). Po ugotowaniu samą jedynie rzepę odcedzić i wyłożyć samą na talerz.

Przygotować sos: miso przesypać do rondla, zalać je wodą i zagotować na średnim ogniu. Potem imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do gotowanego miso, po czym wlać do tego mirin, wino ryżowe, doprawić do smaku solą, cukrem i dobrze wymieszać. Następnie dodać do całości żółtko jajka, ponowni wszystko wymieszać i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć.

Wtedy ściągnąć je z ognia i łyżeczka nałożyć w miejsca wydrążonej gotowanej rzepy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów