
Penne w pesto z kurczakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4155

Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 30 g tartego parmezanu
- 10 g twarogu koziego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, po czym oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do kurczaka.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do moździerza. Wsypać do tego orzechy włoskie, tarty parmezan, wlać oliwę z oliwek, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i całość dokładnie utłuc.
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i na gorąco wymieszać z przygotowanym pesto. Wymieszany makaron połączyć z pokrojonym kurczakiem i cebulą. Całość posypać kozim serem.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do moździerza. Wsypać do tego orzechy włoskie, tarty parmezan, wlać oliwę z oliwek, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i całość dokładnie utłuc.
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i na gorąco wymieszać z przygotowanym pesto. Wymieszany makaron połączyć z pokrojonym kurczakiem i cebulą. Całość posypać kozim serem.
Komentarze (0)