Rzodkiewka smażona ze szpinakiem i kaparami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1080
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 4 łyżki masła
- 2 pęczki rzodkiewki
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 bułki zwykłe
- 2 szklanki wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Rzodkiewki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Szpinak sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Rzodkiewki pozbawić ogonków i pokroić je w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach masła na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzony wcześniej szpinak, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokrojone w plastry rzodkiewki oraz odsączone z zalewy kapary. Całość wymieszać i smażyć przez 3,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową sałatkę podawać ze zwykłymi bułką i masłem.
Komentarze (0)