Yakisoba

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3186
Yakisoba
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 100 g pędów bambusa w zalewie
  • 100 g grzybów shitake
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Grzyby shitake pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w cienkie plastry. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Pędy bambusa osączyć z zalewy. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Mięso pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonego mięsa dodać pokrojone grzyby shitake i pędy bambusa. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.

Przygotować sos: wszystkie składniki na sos zmieszać ze sobą w rondlu, następnie przelać na na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i dodać do tego makaron. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości makaronu. Kiedy makaron zmięknie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na to nałożyć sparzone wcześniej kiełki fasoli mung i dodać ugotowanego brokuła. Wszystko przełożyć składnikami ze smażonym mięsem.

Komentarze (0)