
Ciastka owsiane z algami morskimi, serem i żurawiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2002

Składniki:
- 200 g żurawiny do mięs
- 200 g twarogu koziego
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 200 g płatków owsianych
- 200 g maki pszennej
- 50 ml mleka 2%
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mielonych alg morskich
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, mielonymi, algami morskimi i szczyptą soli. Do wymieszanych dodać masło, wsypać płatki owsiane, wbić jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć w nim krążki kubkiem i smażyć je w mocno rozgrzanym głębokim oleju na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć je z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie nałożyć na nie twaróg kozi i żurawinę do mięs.
Komentarze (0)