Burbon truskawkowo-rabarbarowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2264
Składniki:
- 100 ml whiskey J. Walker Gold Label
- 4 kostki lodu
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 szklanki wody
- 1,5 szklanki truskawek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- nasiona z 1 laski wanilii
- 1 gałązka świeżej mięty do przybrania
- 1 truskawka do dekoracji
Opis przygotowania:
Rabarbar oraz truskawki umyć i osączyć z wody. Rabarbar pokroić na kawałki, po czym zalać 2 szklankami wody, dodać nasiona z laski wanilii i ugotować do miękkości. Ugotowany miąższ przecedzić przez sitko i 100 ml wywaru przelać do szklanki. Truskawki obrać z szypułek, zmiksować mikserem i połączyć z wywarem z rabarbaru. Następnie wlać do tego sok cytrynowy, whiskey i dokładnie wymieszać mieszadełkiem. Do drugiej szklanki wrzucić kostki lodu i zalać je wymieszanymi składnikami w szklance. Całość udekorować truskawką oraz listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)