Bumbleberry Pie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1757
Bumbleberry Pie
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła do wysmarowania żaroodpornego naczynia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jagód
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Kruszonka:
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie skropić letnią wodą i przełożyć je do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Potem jagody, truskawki oraz maliny umyć i osączyć z wody. Maliny i jagody przełożyć do miski. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na drobne kawałki i dodać do owoców w misce. Następnie owoce zasypać cukrem pudrem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie przełożyć na ciasto w naczyniu do zapiekania.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i z całości zagnieść ciasto. Rozdrobnić je ręcznie na malutkie kawałeczki i posypać ciasto z owocami.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i polać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów