Pieczarki w zalewie

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 912
Pieczarki w zalewie
fot. tycoon101 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 liście laurowe
  • 2 kg małych pieczarek
  • 2 łyżki octu
  • 2 główki czosnku
  • 2 czerwone suszone papryczki chili
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka soli
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 ziela angielskie
  • 1 szklanka szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka soli

Opis przygotowania:

Papryczki chili dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry i podzielić go na ząbki. Pieczarki obrać z błony. Obrane pieczarki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, wlać do tego ocet, wsypać sól i gotować na średnim ogniu przez 7-10 minut. Po tym czasie pieczarki odcedzić. Odcedzone pieczarki przełożyć do słoików, dodać do nich pokrojoną wcześniej papryczkę chili i ząbki czosnku.

Przygotować zalewę: do rondla wlać 5 szklanek wody, wlać do tego ocet, wsypać cukier, dodać liście laurowe, ziele angielskie i nasiona gorczycy. Całość zagotować na średnim ogniu, potem lekko przestudzić i zalać tym pieczarki w słoikach. Wszystko zakręcić pokrywkami, po czym słoje z ich zawartością przełożyć do rondla, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania się wody w rondlu, gotować je przez 10 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów