Bakłażan z ziemniakami w pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1453
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 1 bakłażan
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Bakłażana pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojone ziemniaki i orzeszki pinii. Oba składniki oprószyć przyprawą do ziemniaków i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojonego wcześniej bakłażana. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości ziemniaków. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miseczek.
Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry i przełożyć go do miksera. Do czosnku dodać rukolę, wsypać tarty parmezan i wlać oliwę z oliwek. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę, a po zmiksowaniu dodać do nich tłuczone orzechy laskowe, doprawić szczyptą soli i dobrze wymieszać. Gotowe pesto dodać do potrawy.
Całość posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry i przełożyć go do miksera. Do czosnku dodać rukolę, wsypać tarty parmezan i wlać oliwę z oliwek. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę, a po zmiksowaniu dodać do nich tłuczone orzechy laskowe, doprawić szczyptą soli i dobrze wymieszać. Gotowe pesto dodać do potrawy.
Całość posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)