Bakłażan w omlecie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 702
Składniki:
- 2 bakłażany
- 8 jaj
- 4 łyżki oleju
- 2 czerwone słodkie papryki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 1 cebula
- 100 ml keczupu pikantnego
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeży jarmuż
Opis przygotowania:
Paprykę, bakłażany oraz jarmuż umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Bakłażany przekroić w poprzek na połowy, oprószyć je solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni.
Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną wcześniej cebulę oraz czerwoną paprykę. Po zeszkleniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Usmażone wcześniej bakłażany przełożyć z powrotem na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Jajka wbić do rondla, roztrzepać je widelcem z mlekiem, mąką, szczyptą soli, pieprzu, zeszkloną cebulą, papryką i przelać to na bakłażany na patelni.
Całość nakryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wówczas wszystko ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, udekorować świeżym jarmużem i podawać z pikantnym keczupem.
Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną wcześniej cebulę oraz czerwoną paprykę. Po zeszkleniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Usmażone wcześniej bakłażany przełożyć z powrotem na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Jajka wbić do rondla, roztrzepać je widelcem z mlekiem, mąką, szczyptą soli, pieprzu, zeszkloną cebulą, papryką i przelać to na bakłażany na patelni.
Całość nakryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wówczas wszystko ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, udekorować świeżym jarmużem i podawać z pikantnym keczupem.
Komentarze (0)