Babeczki z tequilą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1349
Babeczki z tequilą
fot. indigotimbre / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka różnokolorowej, posiekanej drobno galaretki owocowej
  • Ciasto:
  • 2 łyżki tequili
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżeczka tartej skórki z limonki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki maślanki
  • Lukier:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki tequili
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z limonki

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz tartą skórkę z limonki. Wbić do tego jajka, wlać roztopione masło, ekstrakt waniliowy, tequilę, sok z limonki oraz maślankę. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją do papilotek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować lukier: masło zmiksować mikserem na puszystą pianę. Następnie wsypać do niego cukier, wlać sok z limonki oraz tequilę. Całość ponownie zmiksować, po czym przełożyć na przestudzone ciasto.

Gotowe babeczki posypać pokrojoną galaretką owocową i wstawić na 40 minut do lodówki, a następnie podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów