
Babeczki z tequilą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1684

Składniki:
- 1 szklanka różnokolorowej, posiekanej drobno galaretki owocowej
- Ciasto:
- 2 łyżki tequili
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka tartej skórki z limonki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki maślanki
- Lukier:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki tequili
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z limonki
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz tartą skórkę z limonki. Wbić do tego jajka, wlać roztopione masło, ekstrakt waniliowy, tequilę, sok z limonki oraz maślankę. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją do papilotek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: masło zmiksować mikserem na puszystą pianę. Następnie wsypać do niego cukier, wlać sok z limonki oraz tequilę. Całość ponownie zmiksować, po czym przełożyć na przestudzone ciasto.
Gotowe babeczki posypać pokrojoną galaretką owocową i wstawić na 40 minut do lodówki, a następnie podawać do spożycia.
Przygotować lukier: masło zmiksować mikserem na puszystą pianę. Następnie wsypać do niego cukier, wlać sok z limonki oraz tequilę. Całość ponownie zmiksować, po czym przełożyć na przestudzone ciasto.
Gotowe babeczki posypać pokrojoną galaretką owocową i wstawić na 40 minut do lodówki, a następnie podawać do spożycia.
Komentarze (0)