Pasta z dyni i rodzynek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1639
Pasta z dyni i rodzynek
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 dynia do 1,5 kg
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić drobno do miski. Dynię umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona, potem pokroić ją w cienkie plastry i przełożyć na blachę do pieczenia. Następnie skropić ją oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, posypać cukrem brązowym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do chwili, aż dynia się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnia, miąższ oddzielić od skóry, przełożyć go do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wymieszać z pokrojonymi rodzynkami, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów