Babeczki truskawkowe z polewą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1212
Babeczki truskawkowe z polewą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka 2%
  • 250 g cukru
  • 230 g miękkiego masła
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 16 truskawek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki pozbawić szypułek, umyć i odsączyć z wody. Osiem truskawek przełożyć do miksera i zmiksować je na jednolitą masę. Cztery kolejne truskawki pokroić na małe kawałki i pozostawić je do dekoracji.

Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z ekstraktem waniliowym na jednolitą masę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodaj do niej utarte wcześniej żółtka z ekstraktem waniliowym, wsypać wymieszane sypkie składniki i zmiksować mikserem. Następnie dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek oraz 2 łyżki zmiksowanych wcześniej truskawek i pokrojone truskawki.

Całość wymieszać, po czym przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i polać masą truskawkową. Na koniec udekorować je truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów