Ciekawe artykuły
WięcejNasiona chia - właściwości, jak jeść i dla kogo?
Nasiona szałwii hiszpańskiej zaliczane są do najzdrowszych produktów na świecie. Prekursorami uprawy tej rośliny byli Aztecy, który zajmowali się nasionkami już w czasach prekolumbijskich. Rzekomo jedna łyżeczka tych cennych nasion pozwalała Indianom cieszyć się energią...
Czytaj dalejCzy lody są tuczące?
Lody są mrożonym daniem, które poprawia humor i samopoczucie. Nie przez przypadek kapryśny cesarz Neron ustawił swoich niewolników rzędem w stronę apenińskich gór, by poprzez łańcuch rąk podali mu lód, który wraz ze zmiażdżonymi owocami...
Czytaj dalej10 powodów, dla których warto spożywać warzywa strączkowe
Badania historyczne dowodzą, że jednym z pierwszych pokarmów ludzkości i podstawą żywieniową całego świata były nasiona roślin strączkowych. Nasiona bobu zjadano już w epoce kamienia. Niemniej ważną jest soczewica, o której to wspomniano w Piśmie...
Czytaj dalejCiekawostki o warzywach w stanie kiełkowania
Kiełki warzyw nie są jeszcze warzywami, ale już nie ich nasionami, a jednak zawierają w sobie cały przekrój witamin, które właśnie w tej początkowej fazie wzrastania najsilniej uderzają swoją siłą i smakiem. To w kiełkach...
Czytaj dalej