Tag: smak

Jak łączyć wina z potrawami?

Idąc z duchem czasu nie sposób zauważyć rosnącej popularności win. Mam tu na myśli oczywiście czyste produkty gronowe, które w odpowiednich warunkach i w połączeniu z pasującą potrawą nadają specyficzny charakter. Domeną dzisiejszych czasów stało się spożywanie win również poza wykwintnymi restauracjami, a w domowym zaciszu, do codziennego obiadu. Skutkiem takich praktyk stało się złamanie kanonu podawania dań i dobieraniu...

Czytaj dalej

Egzotyczne przyprawy i ich zastosowanie

Dzisiejsza kuchnia nie może obejść się bez różnorakich przypraw. Na szczęście większość z nich jest ogólnodostępna i niedroga. To dzięki przyprawom nasze dania wzbogacają swe walory smakowe i zapachowe, przez co nierzadko jałowe produkty stają się "niebem w gębie". Większość z nas ma w swoich kuchennych arsenałach tajemnicze, rzadko używane przyprawy. Nie warto bać się nieznanego, a wręcz przeciwnie –...

Czytaj dalej

Smak: przewodnik po naszym organizmie

Ajurweda stanowi system starożytnej medycyny, która nie ingeruje w człowieka, jakby wiedziała coś o nim lepiej niż on sam może o sobie wiedzieć. Stoi ona przy nim i jakby po cichu wskazuje na pewne prawa rządzące rzeczywistością. To jednak każdy z nas z osobna okazuje się najlepszym lekarzem dla własnego organizmu, ponieważ tylko my sami możemy odczuć jaki smak dominuje...

Czytaj dalej