Smażone rydze

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6901
Smażone rydze
fot. Jezz / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg rydzów
  • 0,5 szklanki śmietany 14%
  • 5 łyżek masła śmietankowego
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Rydze dokładnie umyć, odciąć trzonki przy samym kapeluszu. Masło wrzucić na rozgrzaną patelnię. Ułożyć rydze blaszkami do góry i smażyć na dużym ogniu, następnie przewrócić je na drugą stronę i smażyć do czasu, aż roztopione masło zmieni kolor na intensywnie pomarańczowy. Rydze posypać sola i oblać śmietaną na wierzchu. Podawać natychmiast, gdy są ciepłe.

1 komentarz

Mogę tylko powiedzieć, że danie jest pyszne!!!

Podobne przepisy