Kapusta z ziemniakami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kapusta z ziemniakami

    Dodane przez: arek

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 500 młodych ziemniaków
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je na połowy. Następnie kapustę kiszoną oraz natkę zielonej pietruszki opłukać wodą, posiekać i przełożyć razem do jednego rondla. Oba składniki w rondlu zalać 3 szklankami wody, wsypać do tego suszony majeranek i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić na sicie. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki i ugotowaną wcześniej kapustę z natką zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy