Kotlety mięsne z kapustą

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 813
Kotlety mięsne z kapustą
fot. ashish.jain.yahoo (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g białej kapusty
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Kapustę oraz paprykę umyć i odsączyć z wody. Kapustę pokroić drobno do miski. Paprykę pozbawić nasion i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej kapusty w misce. Dodać do tego mięso mielone, wsypać mąkę, mielone nasiona kolendry, mieloną ostrą paprykę chili, przyprawę garam masala, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie wlać do tego 2 łyżki oleju i uformować ręcznie małe kotlety. Włożyć je do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i dodać do zielonej papryki na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów