Kotlety mięsne z kapustą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 994
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 zielone papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Kapustę oraz paprykę umyć i odsączyć z wody. Kapustę pokroić drobno do miski. Paprykę pozbawić nasion i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej kapusty w misce. Dodać do tego mięso mielone, wsypać mąkę, mielone nasiona kolendry, mieloną ostrą paprykę chili, przyprawę garam masala, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie wlać do tego 2 łyżki oleju i uformować ręcznie małe kotlety. Włożyć je do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i dodać do zielonej papryki na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)