Lancashire hotpot

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1586
Lancashire hotpot
fot. chailey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g jagnięciny bez kości
  • 100 g masła
  • 2 cebule
  • 2 nerki jagnięce
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 liście laurowe
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • sól
  • pieprz mielony czarny

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Jagnięcinę oraz nerki pokroić na małe kawałki. Cebule i ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Kapustę białą pokroić na małe kawałki. Następnie pokrojone wcześniej mięso (ale bez nerek), oprószyć mąką, mielonym majerankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je zrumienić na rozgrzanym mocno maśle w rondlu. Do smażonego mięsa dodać pokrojoną cebule i smażyć ją razem z mięsem do chwili, aż cebula się zeszkli. Następnie składniki ściągnąć z ognia. Dodać do tego pokrojone nerki, liście laurowe i całość zalać sosem Worcestershire oraz wodą. Woda powinna zakrywać tylko mięso. Następnie składniki w rondlu posypać pokrojoną kapustą i marchewką, a na wierzch wyłożyć plastry ziemniaków (warzywa te nie powinna pokrywać woda). Wszystko oprószyć niewielką ilością soli, nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec do miękkości. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)