Kebab tradycyjny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1361
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego z łopatki
- 200 ml sosu chili
- 4 liście sałaty lodowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 zielona papryczka chili
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Liście sałaty oraz papryczkę umyć i odsączyć z wody. Papryczkę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i drobno posiekać do miski. Pomidora posiekać na drobne kawałeczki i dodać do miski z papryką. Dodać do tego również mielone mięso oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i przełożyć do składników w misce. Wsypać do tego szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu całość nałożyć na patyczki szaszłykowe i piec na rozpalonym ruszcie grilla do miękkości mięsa. Po upieczeniu ściągnąć z grilla, przełożyć na liście sałaty i podawać z sosem chili.
Komentarze (0)