Spaghetti z bazylią, chili i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 973
Spaghetti z bazylią, chili i parmezanem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 2 papryki czerwone chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Bazylię pokroić w cienkie plastry. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz bazylię, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości papryki. Dodać do tego ugotowany makaron. Wszystko posypać tartym parmezanem, ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy