Gofry szpinakowe z serem i łososiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2374
Gofry szpinakowe z serem i łososiem
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szpinaku
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 300 g wędzonego łososia
  • 300 g sera śmietankowego
  • 2 łyżki oleju

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie umyć i odsączyć z wody. Następnie przełożyć go do miksera, dodać do niego obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę.

Przygotować ciasto: do zmiksowanego szpinaku z czosnkiem wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać mleko, wbić jajko i całość ponownie zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki.

Rozgrzać gofrownicę, po czym rozgrzaną wysmarować olejem i chochelką przelać do niej zmiksowane ciasto. Gofry smażyć na rumiany kolor, po czym wyciągnąć je z gofrownicy i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojonego na małe kawałki wędzonego łososia i serek śmietankowy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów