Kurczak z chili i bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2012
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie krążki. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną papryczkę chili, wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Potem dodać do tego zmielone wcześniej mięso z kurczaka, skropić je sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Następnie dodać do tego listki świeżej bazylii, dokładnie wymieszać i ściągnąć z ognia.
Komentarze (0)