Babeczki lodowe z miodem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 861
Babeczki lodowe z miodem i śmietaną
fot. kurokayo / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 350 g lodów cytrynowych
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • 4 plastry limonki do dekoracji
  • 4 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do ciasta
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie do utartych żółtek dodać stopniowo ubitą pianę z białek oraz wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika i foremek, przełożyć na talerz i przestudzić.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i wyłożyć na talerz z upieczoną wcześniej babeczką. Lody cytrynowe oprószyć mielonym cynamonem, wymieszać i nałożyć je na babeczki z ciasta. Całość polać miodem lipowym i udekorować plastrami limonki oraz listkami świeżej mięty.

0 komenatrzy

Podobne przepisy