Przegrzebki z kaszanką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2028
Przegrzebki z kaszanką
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g kaszanki
  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, opłukać pod bieżącą wodą razem z muszlami i osączyć z wody. Następnie muszle wyłożyć na talerz, a przegrzebki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na muszlach na talerzu. Kaszankę pokroić w plastry o grubości 1 cm, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć z obu stron do chwili jej zarumienienia. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki i pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów