Przegrzebki z kaszanką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2167
Składniki:
- 30 g kaszanki
- 6 mrożonych przegrzebek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 1 cytryna
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, opłukać pod bieżącą wodą razem z muszlami i osączyć z wody. Następnie muszle wyłożyć na talerz, a przegrzebki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na muszlach na talerzu. Kaszankę pokroić w plastry o grubości 1 cm, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć z obu stron do chwili jej zarumienienia. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki i pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)