Kurczak ze szpinakiem, ziemniakami i żurawiną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kurczak ze szpinakiem, ziemniakami i żurawiną

    Dodane przez: arek

    Yogma / CC-BY 2.0

Składniki

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 g żurawiny do mięs
  • 5 łyżek oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mleka 2 %
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zalać mlekiem, dokładnie rozbić tłuczkiem i przełożyć na talerz. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ziemniaków na talerzu. Następnie masło stopić na kolejnej patelni, dodać do niego pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszoną żurawinę, doprawić ją do smaku przyprawami, po czym wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy