
Kurczak pieczony z boczkiem i żurawiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1238

Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- pęczek botwiny
- świeża bazylia
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Bazylię oraz botwinkę umyć i odsączyć z wody. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Następnie ćwiartki z kurczaka nadziać suszoną żurawiną, wędzonym boczkiem, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić olejem i przełożyć do brytfanki. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu mięso wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować je botwinką oraz świeżą bazylią.
Komentarze (0)