Krabowe hamburgery

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g paluszków krabowych surimi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 zielone oliwki w zalewie
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście zielonej sałaty
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osaczyć z zalewy. Bułki do hamburgerów przekroić na połówki, wysmarować majonezem i wyłożyć zieloną sałatą. Paluszki krabowe pozbawić skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Łodygi selera posiekać drobno i dodać do pokrojonych paluszków krabowych. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Wsypać do tego bułkę tartą i wbić jajko. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszoną kolendrę i wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety i przełożyć je na rozgrzany olej na patelni. Smażyć je na rumiany kolor z obu stron, a usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Dodać do tego pokrojonego pomidora i nakryć przekrojoną bułką. Gotowe hamburgery spiąć wykałaczką z oliwką.

0 komentarzy

Podobne przepisy