Chleb żytni z dipem koperkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1714
Chleb żytni z dipem koperkowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 5 g drożdży
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki do podsypania blachy
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na dip koperkowy:
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 dymka
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz czarny
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę żytnią wymieszać z mąka pszenną oraz solą na stolnicy. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, melasę, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem ciasto przełożyć do oprószonej mąką blachy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 375°C i piec przez 30 minut. Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na kromki i wyłożyć na talerz.

Przygotować dip koperkowy: koperek zielony umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do posiekanego koperku. Następnie dodać do tego kwaśną śmietanę, majonez, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do małej miseczki. Podawać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów