Zupa gryczana

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 978
Zupa gryczana
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej
  • 4 ziemniaki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • chleb pszenny
  • masło
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i przełożyć na talerz. Bulion warzywny przelać do rondla, dodać do niego pokrojoną wcześniej marchew, ziemniaki, liście laurowe oraz ziele angielskie, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu i gotować do miękkości składników. Wtedy dodać do tego śmietanę, wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i zalać wrzątkiem kaszę na talerzu. Gotową zupę posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z chlebem pszennym wysmarowanym masłem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów