Kotlety krabowe z ryżem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1908
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka maki pszennej
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- Kotlety krabowe:
- 400 g paluszków krabowych surimi
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka maki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, wsypać curry i zagotować. Po zagotowaniu odlać 3 łyżki wrzącego wywaru, wymieszać go z mąką i dodać do gotowanych składników. Dodać do tego szpinak, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do ugotowanego wcześniej ryżu.
Przygotować kotlety krabowe: paluszki krabowe obrać ze skóry i zmielić przez maszynkę do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez prasę i dodać do zmielonych paluszków krabowych. Wsypać do tego suszoną kolendrę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i obtoczyć je w mące kukurydzianej. Kotlety przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować kotlety krabowe: paluszki krabowe obrać ze skóry i zmielić przez maszynkę do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez prasę i dodać do zmielonych paluszków krabowych. Wsypać do tego suszoną kolendrę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i obtoczyć je w mące kukurydzianej. Kotlety przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)