Papryka nadziewana ryżem i fasolą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Papryka nadziewana ryżem i fasolą

    Dodane przez: wd2005

    sporst / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 zielone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej jej części i wydrążyć środki. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki, przełożyć do rondla, zalać ją 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Fasolę czerwoną oraz białą odcedzić z zalewy i połączyć z marchewką w misce. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i marchew z fasolą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dusić przez 2 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i napełnić wydrążone papryki.

0 komentarzy

Podobne przepisy