Papryka nadziewana ryżem i fasolą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2318
Papryka nadziewana ryżem i fasolą
fot. sporst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 zielone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej jej części i wydrążyć środki. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki, przełożyć do rondla, zalać ją 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Fasolę czerwoną oraz białą odcedzić z zalewy i połączyć z marchewką w misce. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i marchew z fasolą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dusić przez 2 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i napełnić wydrążone papryki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów