Bagara Baingan

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2282
Bagara Baingan
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki wody
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Orzeszki ziemne oraz sezam przesypać (każde z osobna) na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się przyrumienia. Wtedy ściągnąć z ognia, przestudzić, przełożyć do miksera, dodać wiórki kokosowe, obrany ze skóry czosnek, starty wcześniej imbir, wlać do tego 2 łyżki wody i razem zmiksować na jednolitą masę. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać zmiksowane składniki, po czym wsypać kurkumę, kolendrę, kminek, mieloną paprykę i smażyć przez 1 minute na średnim ogniu. Następnie dodać do tego startego bakłażana, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać. Po wymieszaniu wlać do tego 0,5 szklanki wody i całość dusić pod przykryciem przez 10 minut. Uduszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów