Nanaimo Bars

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3060
Nanaimo Bars
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na dolna warstwę:
  • 250 g krakersów razowych
  • 5 łyżek kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 0,5 kostki masła
  • Na środkowa warstwę:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki Bird's Custard Powder - gotowego kremu w proszku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 0,5 kostki masła
  • Na wierzchnia warstwę :
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Przygotować dolną warstwę: masło stopić w rondlu. Dodać do tego kakao, wsypać cukier, wiórki kokosowe, mielone migdały i dokładnie wymieszać. Następnie jajka ubić mikserem i dodać do wymieszanych składników. Całość mieszać drewnianą łyżka na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do kwadratowej formy na ciasto.

Przygotować środkową warstwę: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodać do niej ekstrakt waniliowy, krem w proszku, śmietanę kremówkę i całość dokładnie wymieszać. Następnie nałożyć łopatką na przygotowaną wcześniej dolną warstwę.

Przygotować wierzchnią warstwę: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do rondla. Dodać do tego masło i razem rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Rozpuszczona masę ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym polać całość.

Wszystko wstawić do lodówki na 2 godziny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów