Barszcz z uszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1048
Składniki:
- Barszcz:
- 5 buraków czerwonych
- 4 ziele angielskie
- 2,5 l wody
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu z buraków czerwonych
- 1 marchew
- 1 ćwiartka selera (korzeń)
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 200 g małych pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć, odsączyć z wody i obrać je ze skóry. Wszystkie obrane warzywa pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać wodą, po czym dodać do tego liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, odcedzić je z gotowanego wywaru. Sam wywar pozostawić, wlać do niego koncentrat buraczany, zagotować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia.
Przygotować farsz: kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru kwasu. Przełożyć ją do rondla, wlać do tego koncentrat buraczany i gotować przez 40 minut. Po tym czasie kapustę odcedzić. Pieczarki obrać z błony i pokroić je na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni.
Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej pieczarki i zeszklić je. Po zeszkleniu wsypać do nich suszony tymianek, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego odcedzoną gotowaną kapustą kiszoną. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Na wycięte krążki nałożyć łyżeczką przygotowany wcześniej farsz. Całość zlepić i uformować z tego małe uszka. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty.
Po tym czasie uszka wyciągnąć z wody, przełożyć na talerz i zalać je gorącym wywarem buraczanym.
Przygotować farsz: kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru kwasu. Przełożyć ją do rondla, wlać do tego koncentrat buraczany i gotować przez 40 minut. Po tym czasie kapustę odcedzić. Pieczarki obrać z błony i pokroić je na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni.
Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej pieczarki i zeszklić je. Po zeszkleniu wsypać do nich suszony tymianek, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego odcedzoną gotowaną kapustą kiszoną. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Na wycięte krążki nałożyć łyżeczką przygotowany wcześniej farsz. Całość zlepić i uformować z tego małe uszka. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty.
Po tym czasie uszka wyciągnąć z wody, przełożyć na talerz i zalać je gorącym wywarem buraczanym.
Komentarze (0)