Tortilla z sosem i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1132
Tortilla z sosem i jajkiem
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g sera twarogowego
  • 4 placki tortilli
  • 4 jajka
  • 4 żółte papryki
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 limonka sol
  • pieprz czarny (mielony)
  • natka zielonej kolendry
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i odsączyć z wody. Awokado pozbawić pestki, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Paprykę również wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano i smażyć do chwili, aż pomidory zmiękną. Wtedy ściągnąć z ognia.

Rozgrzać drugą patelnię na średnim ogniu bez tłuszczu i smażyć na niej placki tortilli do chwili, aż zaczną się rumienić. Wówczas wbić jajko, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i wysmarować przygotowanym wcześniej sosem.

Na koniec posypać natką zielonej pietruszki, serem twarogowym i skropić sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów