Zupa pomidorowa z serem i krakersami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2211
Zupa pomidorowa z serem i krakersami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 100 ml gotowego przecieru pomidorowego
  • 20 g selera
  • 10 słonych krakersów
  • 10 g parmezanu w całości
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • natka zielonej pietruszki
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i obrać ze skory. Marchew oraz seler pokroić w drobną kostkę i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym oleju w rondlu. Do smażonych składników dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć przez kolejną minutę. Następnie wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, po czym dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki zdjąć z ognia, wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, przelać na talerz i dodać solone krakersy. Parmezan zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do zupy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów