Zupa pomidorowa z serem i krakersami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa pomidorowa z serem i krakersami

    Dodane przez: arek

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 500 ml wody
  • 100 ml gotowego przecieru pomidorowego
  • 20 g selera
  • 10 słonych krakersów
  • 10 g parmezanu w całości
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • natka zielonej pietruszki
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i obrać ze skory. Marchew oraz seler pokroić w drobną kostkę i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym oleju w rondlu. Do smażonych składników dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć przez kolejną minutę. Następnie wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, po czym dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki zdjąć z ognia, wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, przelać na talerz i dodać solone krakersy. Parmezan zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do zupy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

0 komentarzy

Podobne przepisy