
Kurczak grillowany z ryżem i warzywami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2320

Składniki:
- 300 g mini kolb kukurydzy w zalewie
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 brokuł
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu hoisin
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Brokuła oraz mięso umyć i osączyć z wody. Udka z kurczaka oprószyć pieprzem, solą skropić olejem i grillować do miękkości na rozpalonym ruszcie grilla. Upieczone mięso obrać z kości i przełożyć do miski. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do kurczaka w misce. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Kolby kukurydzy osączyć z zalewy i dodać do całości. Wszystko skropić sosem sojowym oraz sosem hoisin, wymieszać i przełożyć do miski.
Komentarze (0)