Napoleonka

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4955
Napoleonka
fot. Piotrus (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 paczka krakersów lub 2 paczki herbatników
  • 1 masło roślinne
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 budynie (śmietankowe lub waniliowe)
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 żółtko
  • 1 litr mleka

Opis przygotowania:

Z jednego litra mleka odlać półtora szklanki i po wsypaniu do niego mąki, budyniu i żółtka rozmieszać. Do pozostałego mleka dodać masło roślinne, cukier, cukry waniliowe i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i gotować do powstania jednolitej masy, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gotowa - w foremce ułożyć krakersy lub herbatniki, wylać na nie masę i przykryć wierzch krakersami. Dodawać posypane cukrem pudrem lub w polewie czekoladowej.

Komentarze (3)

Bardzo dobre i szybkie w wykonaniu

wygląda na dobre muszę je zrobic i napiszę

tylko co ma wspólnego zdjęcie z przepisem ??

Podobne przepisy

Więcej przepisów